IT'S HARD OUT HERE FOR A BITCH

Why you talk so loud?

Publicerad 2014-11-21 14:23:10 i Vardag,

Hej hallå!
Bloggen är i liv idag igen. Snart ska ni se att det blir en vana och att jag sitter och spottar ut 52 inlägg om dagen. Vänta bara. Fast ärligt är ju det mest realistiska att detta inlägg är det sista i november och sedan hör ni inte av mig före i januari. Men man kan ju alltid hoppas att jag kommer låtsas vara någon superbloggare. Idag steg jag upp tidigt för att vara jag, särskilt med tanke på att jag är ledig. Jag steg upp 11. Och tanken var att jag direkt skule sätta mig ner direkt och göra en forskningsmetodikuppgift som det är deadline på idag. Det gjorde jag ju förstås inte, men nu har den faktiskt bliviti gjord och den är inskickad så nu kan jag bara hoppas på godkänt. Enda postivia med forskningsmetodik är att vi har så grym lärare som läser sina email ganska ofta och snabbt skickar feedback. Medan man med andra lärare måste leta upp dem och fråga efter ett vitsord och feedback. Och många lärare håller hårt på den där tvåveckors-regeln. (alltså att vi ska få in betyg två veckor efter vi skrivit tent eller skickat in uppgifter) men nu har de tydligen ändrat det till tre veckor. Sen har vi också lärare som alltid lovar feedback men aldrig ger den. 
 
Resten av dagens planer är att åka till Stina och gå i bastu och kolla idol. Ja, jag har gett upp med mitt hat mot Idol. Har kollat varje veckofinal förutom en. Jag mår lite dåligt när jag tänker på det. 
 
Ses!
 
 

Det här med samvetsfrihet

Publicerad 2014-11-19 18:56:00 i Funderingar,

Alltså blir bombarderad med den här diskussionen om samvetsfrihet överallt. Det är tydligen diskussion om det i både Finland och Sverige. Och i Finland går ett medborgarinitiativ runt och det har efter min undersökning fått de 50 000 underskrifter det behöver, vilket betyder att det kommer upp i riksdagen. Och för de som inte vet gäller detta medborgarintiativ då att vårdpersonal ska ha rätt att säga nej till att bistå vid abort. Då p.g.a. av tro eller liknande.
 
Jag fattar inte ens hur det här måste diskuteras, som vårdpersonal ska man bistå med den vård som klienten kräver! Många gånger får man lämna vissa egna åsikter utanför dörren när man ska arbeta. Jag tycker inte att vissa uppgifter i mitt framtida arbete som socionom kommer vara så roliga men om man ska arbeta med det så får man lov att göra det som inte känns så roligt heller. Om man inte kan göra det ska man inte arbeta inom det arbetsområdet. Om man är barnmorska/gynekolog ska man kunna bistå vid abort det är ens skyldighet eftersom vi i Finland har rätt att göra aborter. 
 
Jag har varit inblandad i den här diskussionen förr på Facebook vilket led till att jag blev borttagen som vän (snyft) av den personen som tyckte att man skulle skriva på detta medborgarinitiativ, plus att hen tog bort alla mina närmsta vänner, även de som inte ens satt sig in i diskussionen. Men den här personen talade då om att hen bara ville rädda liv och inte avsluta dem eller något liknande och då tänker jag bara på de kvinnor som måste göra abort för att deras liv är i fara. Det är inte alltid så enkelt att abort görs bara p.g.a. oväntad och ickeönskad graviditet. Att man då sätter ett foster före en kvinna förstår jag mig inte på. Men det är väl skillnaden på att vissa anser att ett liv börjar vid befruktningen, vilket jag inte gör. Men då gillar jag att tala om det här scenariot som jag läste någonstans: Om jag står och håller en bebis i en arm och har en petriskål med ett befruktat ägg i andra och jag tappar båda, vilket springer du för att rädda? Om du verkligen tycker att livet börjar vid befruktningen borde det vara omöjligt att välja för dig eftersom barnet och detta befruktade ägg borde vara samma sak för dig. Och de flesta skulle väl säga att de skulle springa efter bebisen (om inte: vad fan?) för ett foster och en levande människa är inte samma sak. 
 
Och även om abort görs vid ickeönskad graviditet ska du som vårdpersonal vara med och vårda klienten. Det är inskrivet som dina arbetsuppgifter, du ska se till patitentens bästa och patientens bästa kan vara att inte få barn. Och med vad jag själv sett på min praktik vid socialavdelningen ska alla inte ha barn heller. Och ja det finns adoption, men varför ska en kvinna gå runt och bära på ett barn i 9 månader när hon inte vill ha ett barn? Ett barn ändrar en kvinnas kropp dramatiskt och om hon inte vill gå igenom det behöver hon inte. Kvinnan har rätt till sin egen kropp vilket vissa människor verkar ha glömt. Att bära på barn är någonting den kvinnliga kroppen kan göra inte något som hon har skyldighet att göra.
 
Skulle kunna skriva 100 sidor till om det här ämnet men jag tänker stoppa här. Och jag har säkert missat 100 saker och mina tankar är lite överallt men jag blir så sur att det här ens ska behöva diskuteras. Och jag tror ju min huvudtanke lyser igenom.
 
(några andra artiklar om denna diskussion: här, här och här, dock är dessa från sverige)

Om

Min profilbild

Pia

22-årig finländare. Studerar till socionom vid Yrkeshögskolan Novia och resten av tiden spenderar jag på internet. Skriver om livet, mina konstiga funderingar, filmer, musik och allt mellan marken och månen. Helst om det vid marken dock.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela